Blinibioscoop is niet-commercieel, onafhankelijk en voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze bezoekers en donateurs.Steun ons Wij hebben jouw steun hard nodig!
  Films, lezingen en debatten over post-Sovjetstaten. Elke derde zondag van de maand.

   

  Jonge pioniers leggen krans bij Mausoleum Jonge pioniers leggen krans bij Mausoleum RIA Novosti
  • januari 27, 2019

  Vandaag (27 januari) is het precies 95 jaar geleden dat het stoffelijk overschot van Vladimir Iljitsj Oeljanov Lenin werd gebalsemd en naar het Rode Plein werd gedragen. Daar werd hij op 27 januari 1924 opgebaard in een houten mausoleum. Duizenden Sovjetburgers woonden de ceremonie bij en in de daaropvolgende weken bezochten meer dan 100,000 mensen het lichaam van de geliefde Bolsjewiek. De autoriteiten besloten hierop om Lenin een blijvende plek te geven aan het Rode Plein, midden in het politieke hart van Moskou. Daartoe gaf men in 1929 de architect Aleksej Sjtsjoesjev opdracht om een blijvende locatie te ontwerpen waar het volk haar voormalig leider eer kon bewijzen. Het mausoleum dat Sjtsjoesjev ontwierp, ook wel bekend als het ‘Mavzoley Lenina,’ is sindsdien een wereldberoemde en populaire trekpleister geworden.

  Tussen 1924 en 1972 bezochten meer dan tien miljoen mensen het lichaam van Lenin. Ondanks die bezoekersaantallen vinden er de afgelopen decennia verhitte discussies plaats over de publieke vertoning van Lenin’s overblijfselen. Veel burgers (en sommige politici) zijn namelijk van mening dat Lenin het, na bijna een eeuw te zijn tentoongesteld, wel heeft verdient om een permanente rustplaats te vinden. 

  Heb je een Netflix-account? Bekijk dan ook zéker “Trotsky.” Deze achtdelige miniserie over één van Lenin’s grootste politieke tegenstanders besteedt namelijk ook de nodige aandacht aan het leven van Vladimir Iljitsj zelf.

  Nieuwsbrief

  Altijd op de hoogte van filmmiddagen? Schrijft u in voor onze nieuwsbrief.
  captcha 

  Laatste BLOGBERICHTEN

  Zwarte Muil (Recensie)

  januari 11, 2020

  Opening 11-e seizoen

  augustus 21, 2019

  Speciale vertoning

  maart 13, 2019

  Met dank aan

  Copyright © 2019 Blinibioscoop. All Rights Reserved.