Blinibioscoop is niet-commercieel, onafhankelijk en voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze bezoekers en donateurs.Steun ons Wij hebben jouw steun hard nodig!
  Films, lezingen en debatten over post-Sovjetstaten. Elke derde zondag van de maand.

   

  Piter

  Piter

  79 min
  7.8

  Documentaire

  • Regisseur: Jessica Gorter
  • Release: donderdag, 09 september 2004
  • Taal: Russisch, ondertiteld Nederlands
  • in Blinibioscoop: zondag, 15 oktober 2023
  • Adres: Het Klooster Oude Noorden, Ruivenstraat 81, 3036 DD Rotterdam
  • Tijd: Filmmiddag begint om 15.00 uur. Inloop va 14.30 uur.
  • Toegangsprijs: € 15,00 p.p.
  Jessica Gorter studeerde regie documentaire en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als zelfstandig filmmaker. 

  Zij regisseerde en draaide onder meer de documentaires Piter (een intiem stadsportret van St. Petersburg), No Goods Today en Ferryman across the Volga. Haar films worden veelvuldig in binnen- en buitenland vertoond.
  Haar film 900 Dagen, over het beleg van Leningrad, is meermaals bekroond onder meer in Nederland (beste Nederlandse documentaire op IDFA) en Rusland (op het ARTDOCFEST in Moskou). De film kreeg ook een Gouden Kalf-nominatie. 

  In 2014 ontving Jessica het prestigieuze Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de ‘de kundige en doorwrochte wijze waarop ze research verricht en haar rake en gelaagde aanpak van de thematiek.’ Eerder werkte zij als regisseur, cameravrouw en editor voor documentaire programma’s van o.a. HUMAN, VPRO en NTR.

  Sinds 2019 is zij als docent verbonden aan de filmopleiding van de Vermont College of Fine Arts in de Verenigde Staten. 
  Deze film is een portret van Sint Petersburg en enkele van haar inwoners in een tijd van historische transitie. Uitgangspunt van deze documentaire is de vraag hoe de inwoners van Sint Petersburg hun wereldbeeld, hun idealen en hun ideologische opvattingen in korte tijd drastisch hebben bijgesteld.

  Deze filmmiddag is al geweest Reserveren is niet meer mogelijk.

  Delen
  PITER, een titel die verwijst naar de koosnaam van veel inwoners voor hun stad St. Petersburg, is een portret van St. Petersburg en zeven van haar inwoners aan het begin van de 21ste eeuw. Ze nemen ons mee in de duistere wereld van revolutie en oorlog, de grijze Brezjnev-jaren erna en de harde realiteit die glasnost en perestrojka met zich meebracht. Hoeveel grip heb je op je leven, wanneer de geschiedenis je in zijn greep houdt? - JESSICA GORTER -

  Gastspreker

  GIJS KESSLER
  Gijs Kessler (1969) is Senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de sociale en economische geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Van 2002 tot 2016 woonde en werkte hij in Moskou, waar hij naast zijn werk voor het IISG lesgaf aan het prestigieuze bachelorprogramma van de New Economic School. In 2022 publiceerde hij het boek Rusland – land dat anders wil zijn, een terugblik op de dertig jaar verandering in Rusland die hij van nabij meemaakte. 
  GIJS KESSLER
  Senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

  Andere vertoningen

  Nieuwsbrief

  Altijd op de hoogte van filmmiddagen? Schrijft u in voor onze nieuwsbrief.
  captcha 

  Laatste BLOGBERICHTEN

  Zwarte Muil (Recensie)

  januari 11, 2020

  Opening 11-e seizoen

  augustus 21, 2019

  Speciale vertoning

  maart 13, 2019

  Met dank aan

  Copyright © 2019 Blinibioscoop. All Rights Reserved.